Kongenes dal og Hatshepsuts dødstempel

Ballongferd i soloppgang med Kongenes dal i bakgrunnen

Grytidlig start på dagen. Her gjelder det å være tidlig ute for å unngå den verste heten når vi tar turen over til vestbredden av Nilen for å oppleve Kongenes dal, Hatshepsuts dødstempel og Memnon-kolossene. Forresten, prøv og memorer “Hatshepsut” og si navnet høyt. Mulig det er bare meg, men klarer rett og slett ikke huske navnet og få uttalt det riktig…blir tungekrøll hver gang selv om jeg bruker Tine TEMA-guides huskeregel, nemlig “hot chicken soup”.

Fra frokostbordet kikker jeg ut av vinduet retning vestbredden og får øye på et fantastisk skue. Solen er i ferd med å stå opp og kaster et trolsk lys over Kongenes dal idet luftballonger i alle regnbuens farger stiger til himmels. – Skulle ønske vi kunne være her én dag til, utbryter jeg. Luftballongferd i soloppgang med frokost ute i ørkenen må jo være en fantastisk opplevelse…Da kikker Kjell Magne skrått bort på meg, og jeg kommer på at jeg har høydeskrekk av typen som får sug i magen når jeg går over Hønefossbrua…., men et fantastisk skue, det er det.

Vi fraktes i båt over til Vestbredden

Etter frokost fraktes vi i båt over Nilen til Vestbredden. Første stopp er Kongenes dal. Jeg har lest om den og sett dens flombelyste silhuetter fra båtdekket nede i Luxor, men det er noe ganske annet å være her – LIVE!

Gravene til 62 faraoer fra det Nye riket (1550-1295 BC) befinner seg her. De ble forsøkt skjult for gravrøvere, men alle som en ble de plyndret. Bortsett fra graven til Tutankhamon, guttefaraoen. Denne ble først funnet av Howard Carter i 1922 og inneholdt fantastiske skatter. Mest kjent er nok masken i gull.

Vi går inn i graven, som sammenlignet med mange av de andre, er liten. Der møter litte Tut oss, liggende i en glassmonter. Innskrumpet, sort og bitte liten. Rar følelse å stå og se på et menneske som har vært dødt i over 3000 år. Synes vel egentlig han skulle få lov til å være i fred…

Vi får også med oss gravene til Ramses III, V og VI og Tausert og Setnakht. Noen er lengre enn andre (altså gangene), og noen mer utsmykkede enn andre. Relieffer og hieroglyfer forteller sine historier  på vegger og tak. Og faktisk – nå begynner jeg å kjenne igjen den ene guden etter den andre. Ganske stolt.

Som i templene, er det nesten uvirkelig å traske rundt i disse gravene når jeg tenker på hvordan alt var akkurat her for flere tusen år siden. Hadde det vært mulig, så skulle jeg gjerne ha spolt tilbake 3.000 år…

Kjell Magne foran Hatshepsuts dødstempel

Hatshepsut, den kvinnelige faraoen, har sitt dødstempel på den andre siden av Kongenes dal. Tempelet er så annerledes enn de andre vi har sett, der det ligger i terrasser inntil fjellveggen. Det hevdes at tempelområdet er av de varmeste stedene i verden….og ja, den er jeg med på…

Hatshepsuts dødstempel

Siste stopp er Memnonkolossene, og igjen – det er merkelig å stå foran disse historiske statuene som jeg bare har sett i bøker tidligere. Jeg tror det blir lenge til neste gang jeg får så mye historie-input LIVE i løpet av noen få morgentimer.

Memnonkolossene

Etter lunsj på båten, fordøyes både mat og inntrykk på soldekket. Liker ikke tanken på at kalde grader hjemme i Norge er rett rundt hjørnet.

One Response to Kongenes dal og Hatshepsuts dødstempel

  1. Ååååååå…..jeg vil også dit !!!!!!

    Kristin 05/11/2011 at 16:14 Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>