Aswan – lett å like

Aswan er byen jeg ikke hadde hørt navnet på for litt over en måned siden. Nå har Nile Empress lagt til kai i byen, den sørligste i Egypt. Så her befinner jeg meg altså - i Aswan.  Rart hvor raskt ens horisonter bokstavelig talt kan bli utvidet. Kjenner at jeg liker det.

Byen ligger ved Nilens første katarakt (vannfall) og var i tusenvis av år endemål for den gamle handelsveien fra Afrika.

Ja, hva skal jeg si…Fortryllende kanskje. Er ikke et ord jeg vanligvis bruker, men her synes jeg jammen det passer. For hør bare: Ørkensanden er rødere her enn lenger nord. Den strekker seg helt ned til Nilen og små fjell dekket av sand kneiser som pyramider mot solen. Mye sand, ja visst, men de grønne, tropiske oasene rundt mengder av granittstein gjør at du tenker: “Jøss, så frodig”. Ute i elven ligger øyene. Det er mange av dem. Den største og mest kjente er Elefantøya, hvis navn oppgis å stamme fra de store granittblokkene på sørenden av øya som ser ut som badende elefanter. De gamle, karakteristiske fiskebåtene, de såkalte feluccaene, seiler på kryss og tvers i elven og gjør maleriet komplett sammen med selve byen som ligger på østbredden. Får litt old fashion english feeling av å være her, så kanskje jeg bør slå om til upper class english nå…

Felucca-båt

Første utflukt går til Høydammen, Nassers storverk. Det er voldsomme dimensjoner vi ser, men spesielt pent er det ikke. Krokodiller ser vi heller ikke. Jeg tenker på at byggingen av dammen medførte at rundt 100.000 nubiere ble tvangsflyttet når landområdet deres ble oversvømt av verdens største kunstige innsjø, Nassersjøen.

Høydammen med utsikt over Nassersjøen

Neste stopp – Den ufullendte obelisken. Granitt-steinbruddet i Aswan er stedet hvor materiale til mange templer er hentet fra. Her finner vi den ufullendte obelisken som man ikke er sikker på hvilken farao som har bestilt. Det gikk imidlertid skeis med uthoggingen da det oppsto en sprekk, så det ble aldri verdens største obelisk på 42 meter og 1200 tonn.

Maren og Vigdis foran den ufullendte obelisk

Denne karen brukte turen i steinbruddet til en liten treningsøkt

Det er mye å se og oppleve i Aswan. Du kan for eksempel ta turen til templene i Abu Simbel som ble flyttet på initiativ fra UNESCO på 60-tallet slik at de ikke skulle forsvinne i Nassersjøen. Det er flere timers busstur dit, nesten på grensen til Sudan, men de som tar turen snakker om at dette er turens høydepunkt. Grytidlig oppstart før klokken tre om morgenen er litt i tidligste laget for meg denne gangen, men jeg angrer meg…Tur med en felucca-båt anbefales også og hvorfor ikke en tur til den botaniske hagen. Vi har også en fantastisk tur til en nubisk landsby på Elefantøya. Den skal du få vite mer om senere.

Souken i Aswan må oppleves, men hold på verdisakene. Småguttene er ramme til å stjele. Vi tar turen på sen ettermiddag og har ingen problemer med tjuvradder. De har tydeligvis respekt for Hønefosspolitiet. Med hesteskyss frem og tilbake og et par timer inne i souk-kaoset får jeg masse underholdning og energi. Souk er gøy!

2 Responses to Aswan – lett å like

  1. Haha….bra du gjør nytte for deg, Kjell Magne ;)

    Kristin 05/11/2011 at 16:16 Reply
    • ;-)

      mamatwiga 05/11/2011 at 19:22 Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>